170 000 sidvisningar och över 800 delningar på Facebook – hittills. Bloggen Jakten på den svenska maten, som drivs av Katarina Cumselius och Anna Ross, har fått en riktig rivstart.
– Jag är lite chockad, men det är otroligt kul att ämnet engagerar, säger Katarina Cumselius, som fått många kommenterar efter sitt inlägg om att våga fråga efter matens ursprung på restaurangerna.
För Katarina Cumselius är råvarornas ursprung viktigt.
– Det handlar om att Sveriges bönder föder upp djur och odlar grödor i enlighet med de lagar som vi satt upp i Sverige och som är bland de hårdaste i världen. För mig känns det helt fel att vi kan importera råvaror till ett lågt pris och som producerats på ett sätt som vore olagligt för svenska bönder. Jag är också oroad över framtiden för antibiotika och Sveriges djuruppfödare använder minst antibiotika till sina djur i EU, friska djur behöver inte antibiotika.
Utöver det vill jag se en levande landsbygd, njuta av öppna landskap och närproducerade råvaror, säger Katarina Cumselius.
– Ja, absolut! I och med att jag fått så otroligt många kommentarer kommer jag att dyka djupare i varför det är viktigt att välja svenskt och då kommer man oundvikligen in på antibiotikafrågan. Sedan tänkte jag också lyfta några goda exempel och se hur kockarna på sådana restauranger jobbar och tänker kring råvaror.
Läs hela artikeln om succébloggen Jakten på den svenska maten här.