I Klimatpanelens senaste enkät frågade LRF Medias varumärke Grönt Väder 455 deltagare, i åldern 13-25 år, om vilka klimatvänliga åtgärder de gjort och vilka faktorer som påverkar vilka val de gör.
På frågan ”Vad har varit svårast för dig att ändra i din livsstil?” kommer maten högt upp. Även det generella konsumtionsmönstret är svårt att rå på när man lever i en familj. Men deltagarna försöker ändå i stor utsträckning (90 %) att påverka familj och vänner att göra klimatsmarta val. Topp tre åtgärder som man vill påverka sin omgivning att sluta eller börja göra är: att dra ner på köttätandet, källsortera och åka kommunalt.
Bland de unga vuxna som flyttat hemifrån sätter ekonomin stopp för att välja den mat man egentligen vill köpa.
Vad man redan har förändrat i sitt beteende
När panellisterna fick kryssa i valfritt antal klimatvänliga åtgärder de redan tagit fasta på sticker följande ut:
Transport och resa: 77 % kryssar i att de oftare tar buss, tåg och cykel än bil. 50 % anger att de har dragit ner på antalet flygresor och 19 % menar att de har slutat flyga helt.
Mat: 53 % kryssar i att de har börjat köpa närproducerad mat, 52 % säger sig äta mindre kött och mer vegetariskt och 42 % har slutat äta kött helt.
Konsumtion: 63 % har dragit ner kraftigt på antalet klädesplagg de köper. 56 % har gjort samma med prylar och lika många säger att de köper saker som är tillverkade av hållbara material. Knappt 39 % klickar i att de har börjat köpa i stort sett allt begagnat och på second hand.
Vems är ansvaret?
38 % av de som medverkat i enkäten ansåg att politikerna bör ta störst ansvar för klimatanpassningen, därefter företagen (29 %) och sedan konsumenten (20 %).
Framtiden måste vara hållbar
För ungdomar är klimatfrågan oerhört viktig. När det handlar om de ungas framtida arbetsplats svarar 31 % att det är mycket viktigt att arbetsplatsen har hållbarhetsmål som motsvarar panellisternas värderingar.