Nyheter

Matsvinn påverkar mer än flyget

Matavfall och matsvinn står för 8-10 procent av världens växthusgasutsläpp – jämfört med att flyget står för 4-5 procent (Källa: IPCC, Chalmers). När LRF Medias varumärke AGFO körde höstens första AGFO Talk lyfte en knivskarp panel flera skevheter i systemet.

Att det är ett enormt resursslöseri att slänga mat var AGFO Talks paneldebattörer Karin Amnå, Ica Sverige, Louise Ungerth, Föreningen Matsvinnet, Ingrid Strid, SLU och Kjell Ivarsson, LRF rörande överens om.

– Det går åt mängder av resurser för att odla och föda upp maten vi äter. Om maten inte äts upp har resurserna gått åt helt i onödan med en negativ miljöeffekt dessutom, sade Louise Ungerth.

Vassle har blivit lönsam gymprodukt 

AGFO Talk handlade också möjligheten att göra affär på det svinn som uppstår i samband med matproduktionen.

– Vassle blev tidigare grisfoder, nu har det blivit en gymprodukt – då blir det en affär, säger Kjell Ivarsson från LRF, som också lyfte exemplet med småpotatis – de plöjdes tidigare ner i jorden, men kan numera säljas som delikatesspotatis till ett högre pris.

Samtidigt menar han att systemet mellan producent och handel förändras och efterlyser en bättre affärssed.

– Man borde inte kunna beställa frukt och grönt och sedan göra sena avbeställningar, det blir omöjligt för bonden att balansera och ta höjd för det, menade Kjell Ivarsson.

Här kan du läsa mer om AGFO Talks paneldebatt.