Nyheter

Småländsk innovation mot rost årets bästa uppfinning för lantbruket

Bo Eriksson från Långaryd, Småland, har vunnit Land Lantbruks innovationstävling Teknikutmaningen 2024 med en idé som förlänger livslängden på stallinredning och därmed minskar kostnaderna för lantbrukare.

Teknikutmaningen syftar till att uppmuntra smart jordbruks- och skogsteknik som förbättrar, utvecklar och effektiviserar lantbruket. Tävlingen är öppen för alla, och i år skickades 13 innovativa bidrag in.

– Fantastiskt roligt, säger Bo Eriksson, som tilldelas förstapriset på 25 000 kronor vid Elmia Lantbruk i Jönköping den 16 oktober. Samtidigt fick också Sverker Hagsten och Roland Davidsson ta emot andra och tredje pris för ”Täckdikestecknaren” respektive ”Lastvinkelvisaren”.

Ökad livslängd till låg kostnad
Bo Erikssons idé fokuserar på att förhindra rost på stallinredning. Elsäkerhetsregler i en utsatt miljö, som till exempel gödsel, kräver jordning, vilket ökar korrosionen. Med Bos idé introduceras ett litet motstånd som bromsar processen, vilket sparar pengar för lantbrukare vid renovering och nybyggnation.

Just den ekonomiska nyttan lyfter också juryn fram i motiveringen:

"Vinnaren har med sitt nytänkande möjliggjort att stallinredning inte rostar. Idén bidrar till ökad livslängd till en låg investeringskostnad och blir därmed i förlängningen en besparing för den enskilda lantbrukaren. Uppfinningen är användbar för alla som ska göra en nybyggnation eller nyinstallation av stallinredning."

Enkel och effektiv
Katarina Wolf, ordförande för LRF Ungdom och medlem i juryn, framhåller uppfinningens enkelhet och effektivitet:
– Det är en smart och enkel lösning på ett ganska komplicerat problem, något vi tyckte var väldigt innovativt. Den ger också en stor besparing för lantbrukaren.

Bo Eriksson blev överraskad av vinsten:
– Det var inget jag förväntade mig eftersom det inte är en färdig produkt utan bara en idé. Men det var väldigt roligt att hitta en kanal där jag kunde få ut den här idén och testa om det finns något intresse för den.

AI och teknik löser utmaningar
Andrapriset går till Sverker Hagsten för innovationen "Täckdikestecknaren", som med hjälp av befintlig teknik och AI kan lokalisera dräneringar utan att behöva gräva, vilket sparar markägare både tid och pengar. 

Tredjepriset tilldelas Roland Davidsson för "Lastvinkelvisaren", en lösning som med hjälp av en mikrodator ger föraren direkt feedback om lastvinkeln, vilket gör att en person ensam kan sköta lastningen.

Innovativ teknik stärker lantbruket
Annika Lindecrantz, chefredaktör på Land Lantbruk och juryns ordförande, betonar tävlingens syfte:
– Teknikutmaningen visar på behovet av tekniska lösningar inom lantbruket och hur viktig enskild uppfinningsrikedom är för branschens utveckling. Vår tävling känns viktigare för varje år!

Teknikutmaningen stöds av sponsorerna Handelsbanken, Interagro Skog AB, FarmaBigab och OKQ8, som alla ser vikten av att utveckla ny teknik för att göra lantbruket säkrare och mer lönsamt.

För mer information, kontakta annika.lindecrantz@landlantbruk.se, chefredaktör Land Lantbruk, 070-728 55 50.